Rivierhuis

Het Rivierhuis te Appeltern is gebouwd  medio 2002. De aanleiding was het hoog water van 1997 met de daar op volgende dijkverzwaringswerken.

NetObjects Fusion 2015
NetObjects Fusion 2015
NetObjects Fusion 2015

Een huis op palen

De ontwerp van het huis op palen reageert op de rondom het bouwperceel liggende gebogen weg. De basis wordt gevormd door de stevig in de ondergrond verankerde kelder en garage. Daarboven verheven zijn de op palen gebouwde woon en slaapverdieping gepositioneerd.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan het vinden van ritme in gevelindeling en raamzetting. De consequent doorgevoerde driedeling, gecombineerd met de zeer nauwkeurige toegepaste ronde bouwvorm maakt het geheel tot een symfonie voor het oog.

Als basis is er een betonskelet toegepast, ge├»soleerd met natuurlijke bouwmaterialen en afgedekt  met onderhoudsvrije leisteen en zinken lijstwerk. Aan de bovenzijde is alles afgewerkt met een brede loden daktrimmen.

De oost-west ori├źntatie gecombineerd met open oost en west-gevels en terassen maakt het gebouw energiezuinig en geeft alle ruimte om te genieten van de elementen.

De ochtend-en avondzon hebben vrij toegang. Aan de noordzijde is het gebouw vrijwel gesloten voor kou uit het noorden,  terwijl de zuidzijde nauwelijks toegankelijk is voor de hete zomerzon zonder daar bij concessies te doen aan het formidabele uitzicht.